•  
  Van OR groep naar OR team
  • Extra teamsverbinden
  Terug naar overzicht
Van OR groep naar OR team
 • Extra teamsverbinden

De OR: van groep naar team

Ieder bedrijf van 50 en meer medewerkers is verplicht een OR te hebben. Deze OR wordt gekozen en heeft als kenmerk dat het mensen bevat uit alle lagen van het bedrijf, van management tot aan lager personeel. Deze groep gaat zich samen inzetten voor de rechten van medewerkers en dient als klankbord voor de bedrijfsleiding. Ze leveren adviezen aan de leiding/besturen en kunnen ook om opheldering vragen indien nodig op het moment dat er zomaar beslissingen worden genomen. Samenwerken in de OR is van groot belang maar dit gaat vaak niet vanzelf helemaal goed. Dat komt omdat het een gekozen groep is en niet een zorgvuldig op eigenschappen geselecteerd team. 

Factoren die het moeilijk maken zijn  o.a.
-Niveau verschil van de OR leden met name in communicatieve zin
-Ervaringsverschil, een aantal personen zitten er al langer in en de nieuwelingen weten nog weinig  van de vaak specifieke materie die de OR behandeld   en hoe deze processen lopen
-Cultuurverschil aangezien er mensen bij zijn van het management en van de werkvloer. In deze seg menten heerst vaak een andere cultuur   (bijvoorbeeld aanspreekcultuur, beslissingscultuur). Dus niet te verwarren met culturele achtergrond.

Heel verschillende, goedwillende mensen in één groep die goed willen samenwerken. Dit gaat niet vanzelf, daar moet aan gewerkt worden en er moet geleerd worden van en met elkaar. Een proces waar hulp van buiten voor nodig is. Een goede trainer/coach is hierbij van groot belang zijn om bewustzijn te ontwikkelen, te begeleiden en te implementeren.

Items die in onze trainings/coach trajecten aan de orde komen zijn:
-Wat hebben we voor mensen in de groep (hun eigenschappen, hun valkuilen)? Zijn de OR leden zich  bewust van hun eigen kwaliteiten en valkuilen en die van de mede OR leden?
-Hoe wordt er gecommuniceerd en voelt de groep zich hier wel bij?
-Hoe worden kwaliteiten ingezet in het team om tot resultaat te komen.
-Waarom loopt het soms niet zoals men graag wil?
-Hoe ontstaan irritaties en wat daarmee te doen?
-Wat verbindt mensen en wat kun je daar zelf aan doen (pro actief zijn)?

Onze teamcoaches begeleiden teams in trajectvorm (een aantal maanden x uur per week. ook online) om te

Komen tot een hechter, beter en prettiger team!! Contact ons geheel vrijblijvend!

  Offerte aanvragen
Offerte aanvraag teamsverbinden
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   Binding tussen medewerker en bedrijf
 •   Levert veel kennis en goodwill op
 •   Prettiger werken